نقشه ی ساخت عادت ها

نقشه ی ساخت عادت ها
یک لحظه به موقعیتی که الان در زندگی داریم نگاه کنیم این یک تمرین ذهن آگاهی نیست این نگاه کردن به خودمان و دست آوردهایمان از کودکی تا اکنون است. اگر این همان جایی است که می خواستیم باشیم پس خدا را شاکر باشیم و به اصطلاح عامیانه همین دست فرمون رو پیش بگیریم. ولی اگر اینجا جایی نیست که می خواستیم و دوست داریم دست آوردهای بیشتری داشته باشیم پس به رفتارهایمان نگاهی بیندازیم.
تمرین شماره یک:
لیستی از رفتارها و عادت هایتان در زندگی روزانه را یادداشت کنید |
حالا اگر لیست را آماده کردید ببینید عادت هایتان در روز در راستای اهدافی هست که می خواستید یا نه؟ اگر عادت هایی دارید که می خواهید حذف کنید یا توسعه دهید در این مقاله همراه ما باشید.
فرض کنید تولد هشتاد سالگی شماست و همه ی عزیزان و اطرافیان دور شما جمع شده اند و قرار شده جشن بگیرن این سوالات رو از خودتون بپرسید:
حیف که وقتم رو برای ….
کاش وقت بیشتری برای…..
اگر برگردم عقب…….
همه ی ما توی زندگی مون هدف هایی رو گذاشتیم ممکنه به بعضی هاش رسیده باشیم و به بعضی هاش هم نرسیده باشیم ولی ما ارزش هایی برای خودمون تعیین کردیم که همیشه بهش پایبند هستیم ارزش های ما خیلی بالاتر از هدف های ما هستند.
ارزش ها می تونن شامل چیزهای خیلی کلی مثل داشتن انعطاف پذیری، داشتن استقامت، داشتن خلاقیت، مسئولیت پذیری، ساخت سیستم، صداقت باشه وارزش های ما شخصیت ما رو می سازه. حالا باید برای شخصیتی که می خواهید داشته باشید چه عادت هایی لازم دارید؟
تمرین:
من کی می خوام باشم ؟ برای اون شخصیتم چه عادت هایی رو لازم دارم؟ |
مثلاً می خوام با مهارت باشم؟ پس در این زمان می تونم روی مهارت تایپ ده انگشتیم کار کنم. یا می خوام زندگی مشترک رضایتمندی داشته باشم. پس باید عادت گوش دادن موثر در ارتباط با همسرم رو در خودم تقویت کنم و برای این کار هر روز موقع حرف زدن همسرم همیشه تمرین گوش دادن می کنم.
اگر ارزش هات رو نمی دونی اصلاً نترس و نگران نباش حدس بزن، امتحان کن و اصلاحش کن.
وقتی داری سعی می کنی عادت های جدیدی به زندگیت اضافه کنی یادت نره اولش خیلی سخته و توی خیلی از رفتارهات عالی نیستی ولی باید بپذیری اکثر آدما برای تغییر کردن دنبال راه و روش عجیب و غریبی هستن و چیزای ساده روجدی نمی گیرن.
بیاید یه فرد سیگاری رو در نظر بگیریم آیا از اول هدف گذاشته که یک سال دیگه روزی یک پاکت سیگار مصرف کنه؟، یا یه معتاد از اول هدف گذاشته که هر سال دوز مصرفیش رو ببره بالا؟
پاسخ همه ی این سوالات« البته که نه» است . پس چرا از الگوی رفتارها و عادات بد برای به وجود آمدن الگوی رفتارهای مطلوب استفاده نمی کنیم؟
شروع کوچک
همان طور که عادات بد و نامطلوب یک شبه به وجود نیامده اند ما نمی توانیم عادات مثبت را یک باره در خود به وجود بیاوریم پس راه حل چیست؟
راه حل در شروع کوچک و ساده سازی کار است. باید عادت نهایی مطلوب را بسیار کوچک کنیم درحدی که مغز مانتواند هیچ مقاومتی را داشته باشد. یعنی اگر هدف ما در نهایت خواندن روزی سی صفحه از کتاب است و میخواهیم مطالعه بخشی از سبک زندگی ما باشد باید در ابتدا آن را بسیار کوچک کنیم یعنی در حد خواندن یک پارگراف برای بعضی دیگر می تواند خواندن یک کلمه از کتاب یا از این ساده تر باز کردن کتاب باشد . باید به توان و شرایط خود نگاه کنیم و رفتار را در ساده ترین وضعیت ممکن پیاده سازی کنیم که بتوانیم آن را انجام دهیم.
اهمیت شروع کوچک
اولین دلیل اهمیت شروع کوچک و ساده سازی کار در این است که موجب تقویت اعتماد به نفس ما می شود زیرا هر بار که آن را انجام می دهین باور ما نسبت به توانمان در ایجاد این عادت تقویت می شود و می توانیم آن را تکرار کنیم. دلیل دوم اهمال کاری و کمال گرایی منفی رادر ما می کشد وقتی بر غول اهمال کاری فائق آمدی تو می توانی به راحتی آن رفتار را در خود نهادینه سازی کنی.
دیدگاهتان را بنویسید