ارزش ها قطب نمای درونی هستند
ارزش ها قطب نمای درونی هستند
همه ی ما برای پیمودن راه پر پیچ و خم زندگی مان به یک قطب نما نیاز داریم مخصوصاً هنگامی که در حال تصمیم گیری هستیم و می خواهیم تصمیمی درست بگیریم که در نهایت موجب رضایت خاطر و خرسندی ما شود.
ارزش ها در واقع قطب نماهایی هستند که باعث می شود ما بتوانیم براساس آن ها تصمیم بگیریم بیایید مثالی را بررسی کنیم فردی را در نظر بگیرید که همیشه درست کاری و درآمد حلال برایش ارزش بوده است و او در یک اداره کار می کند که در آن معمولاً کارمندها گرفتن شیرینی یا هدیه از طرف ارباب رجوع ها را متداول می دانند.
در یک موقعیت که یک ارباب رجوع با رضایت قصد دادن شیرینی به آن کارمند دارد و همه ی همکارانش هم این را امری معمول می دانند او نمی تواند آن شیرینی را بپذیرد زیرا این درآمد حلال برای او ارزش است. داشتن ارزش ها یعنی ما کاری به این نداریم که بقیه چه می گویند و یا چه می خواهند مهم این است که ما می خواهیم چه طور انسانی باشیم.
چرا باید ارزش هایمان را مشخص کنیم؟
- ارزش ها به ما اشتیاق و انگیزه ی استمرار می دهند:
اگر برای رسیدن به اهدافمان راهی طولانی و دشوار پیش رو داشته باشیم یا مانعی جدی بر سر راهمان وجود داشته باشد بدون ارزش ها که انگیزه ی اصلی ما را حفظ می کنند اغلب قبل از رسیدن به هدف دست از تلاش می کشیم.
- ارزش ها ما را هدایت می کنند:
درست مانند قطب نما هستند ارزش ها در طول سفر راهنمای ما هستند؛ مسیردرست را به ما نشان می دهند و ما را به سوی آن هدایت می کنند. اگر هدفی را دنبال کنیم که با ارزش های اساسی مان هماهنگ نباشد اغلب موجب نا امیدی و نارضایتی ما می شود.
- ارزش ها باعث می شود در مسیر دستیابی به اهداف نیز احساس رضایت کنیم:
نلسون ماندلا رهبر آفریقای جنوبی که سال ها در زندان بود و هیچ گاه دست از مبارزه نکشید و از تاثیرگذارترین افراد می باشد در اوایل کودکی برای خود هدفی به ظاهر دست نیافتنی تعیین کرده بود: رهایی از رژیم آپارتاید و ایجاد دموکراسی در آفریقای جنوبی.
چند دهه طول کشید تا به ان برسد، اما در طول مسیر توانست از طریق زندگی کردن با ارزش هایش به رضایتمندی برسد.
چه طور ارزش هایمان را مشخص کنیم؟
- خودآگاهی:
ما وقتی خودمان را خوب بشناسیم و به صفات و ویژگی هایی که علاقمند هستیم و برایمان ارزشمند است آگاه باشیم می توانیم ارزش هایمان را درک کنیم و بر آن آگاهی یابیم.
- تجربه کردن و آزمودن:
ما می توانیم به خودمان بگوییم مثلاً ماجراجویی برایمان یک ارزش است و در یک موقعیت آن را بسنجیم مثلاً وقتی در آستانه ی یک سفر هیجان انگیز هستیم که برایمان احتمالاً مشقاتی هم به همراه دارد آیا دوست داریم در آن موقعیت بمانیم یا دوست نداریم به آن وضعیت ادامه دهیم و این سر را آغاز کنیم.
به این شیوه ی پیداد کردن ارزش ها که ابتدا ارزش را مشخص می کنیم و بعد در موقعیت تصمیم گیری قرار می دهیم اگر حالمان با آن تصمیم و انتخاب خوب بود یعنی آن ارزش ارزش مورد نظر ماست در غیر این صورت مشخص می کنیم که آن ارزش ارزش مطلوب ما نیست.
- بررسی ارزش های دیگران
وقتی یک صفت یا ویژگی را در دیگران می بینیم که موجب تحسین ماست شاید آن جزو ارزش های ما نیز باشد. مثلاً وقتی کسی را می بینیم که مدام به دیگران کمک می کند و در گروه هایی که هست نهایت همکاری را دارد شاید همکاری و کمک به دیگران جزو ارزش های ما هم باشد.
- مراجعه به لیست ارزش ها
یکی از روش های ساده و جالب این است که به لیست ارزش ها مراجعه کنیم در ادامه یک لیست پنجاه تایی از ارزش ها برای دانلود آمده است می توانید به آن مراجعه کنید و ارزش مطلوب خود را بیابید
فواید داشتن ارزش ها
1-داشتن زندگی آگاهانه:
وقتی ارزش های ما مشخص باشد ما موقع تصمیم گیری هایمان ارزش هایمان را مد نظر قرار دهیم ما میتوانیم حال بهتری داشته باشیم و زندگی اگاهانه تری را تجربه کنیم.
2- داشتن احساس سرزندگی و زنده دلی
وقتی جهت تصمیم گیری های ما مشخص باشد ما می توانیم و ما در مسیر باشیم می توانیم احساس بهتری نسبت به خودمان و تصمیماتمان داشته باشیم.
3-تعیین کردن اهدافمان مطابق ارزش هایمان
ارزش یعنی من می خواهم چه طور انسانی باشم ولی هدف یعنی من مشخص کنم چه چیزها و چه رفتارهایی می خواهم داشته باشم. ما ممکن است به اهدافمان نرسیم ولی کسی نمی تواند مانع ما شود که مطابق ارزش هایمان زندگی کنیم. البته موارد استثنا هم پیدامی شود.
م
دیدگاهتان را بنویسید